NLENFR
NLENFR
NLENFR
I am leaving this harbor
Giving urban a farewell
Its habitants seem too keen on god
I cannot stomach their rights and wrongs
I have lost my origin
And I don’t want to find it again
Whether sailing into nature’s laws
And be held by ocean’s paws
Wanderlust, relentlessly craving
Wanderlust, peel off the layers
Until we get to the core

Björk, Wanderlust, 2007

Tu me fluide

Ghérasim Luca

MAGMA programmeert verscheidene projecten en belevingen in Ottignies-Louvain-la-Neuve waarbij een beroep wordt gedaan op inwoners, werknemers, kunstenaars, onderzoekers en studenten:

Au bord du monde

Autobiografisch verhaal

Jeanne M. brengt het verhaal van een bevreemdende, zintuiglijke reis die ze als jong meisje maakte in de ogen van een tekening. Dit autobiografische getuigenis neemt ons mee naar de kern van een kunstwerk, als een toegangsdeur tot het thema van de tentoonstelling.
Meer info

© Foto : Géraldine Lambert, Plongeur de plantes

Wanneer?

Elke zondag in het cultureel centrum van Ottignies (twee voorstellingen op zondag) of in het Musée L; op weekdagen in scholen. Reserveer hier uw tickets.

Waar?

Centre culturel, Ottignies
Grange du Douaire, Ottignies
Musée L, Louvain-la-Neuve

contact?

mediation@poleculturel.be

Collectieve, artistieke creatie

Atelier Graphoui (Elen Sylla Grollimund en Marie Vella) samen met het Collectif des Femmes en de vzw Article 27 Brabant wallon

Participatieve workshop rond artistieke expressie voor vrouwen uit alle lagen van de bevolking en van alle generaties. In samenwerking met Atelier Graphoui worden diverse kunstvormen onder de loep genomen, die tot een gezamenlijk werk zullen leiden. Dat werk wordt in het najaar van 2021 in het kader van MAGMA tentoongesteld.

Wanneer?

21 tot 25 juni

WAAR?

Atelier du Collectif des Femmes in Louvain-la-Neuve

contact?

mediation@poleculturel.be

Travailleuses et travailleurs invisibles (Tableaux vivants)

Beata Szparagowska (met het collectief Ubik Group)

Dit kunstproject bevraagt de manier waarop arbeidsters en arbeiders uit de streek hun werk ervaren en beleven. Fotografe Beata Szparagowska begint haar onderzoek met een ontmoeting. Ze voert geen hoogdravende gesprekken, maar maakt kennis met de werkvloer en luistert naar de ervaringen van de werknemers. Aansluitend op de ontmoetingen neemt Beata foto's in het bedrijf. Die foto's zetten de gesprekken om in beeldmateriaal dat – gekruid met fictie, discrepantie en vraagstelling – gestalte geeft aan de woorden van arbeid(st)ers. Beata doet voor deze beeltenissen een beroep op de arbeid(st)ers en op acteurs van het collectief Ubik Group, die zullen poseren om de getuigenissen te vertolken. Dit foto-initiatief zal uiteraard de geldende gezondheidsmaatregelen naleven en rekening houden met de haalbaarheid op de locaties. Tijdens een eerste overleg met de bedrijven stellen we voor om samen het kader en de planning van de ontmoetingen af te spreken. Na afloop van deze foto-opdracht plannen we een ontmoeting met de arbeid(st)ers die aan het project hebben deelgenomen om hen het beeldmateriaal te tonen dat in het kader van MAGMA zal worden tentoongesteld.

Wanneer?

Tussen april en september 2021

contact?

mediation@poleculturel.be

Onderzoeksbeurzen rond onderwijs en creatie | | UCLOUVAIN

Lise Duclaux, Yoël Pytowski en Eva L'Hoest

3 kunstenaars ontvingen een residentiebeurs in het kader van onderzoek en creatie aan de UCLouvain:

Lise Duclaux (Les interactions invisibles à nos yeux) UCLouvain, van februari tot september 2021; onderzoek onder leiding van hoogleraar Anne-Laure Jacquemart, faculteit Bio-ingenieur en Laboratoriumonderzoek Plant Ecology, eco-Physiology and sustainable Agriculture (Earth & Life Institute - Agronomy);

Yoël Pytowski (Moins Trois) UCLouvain, van mei tot november 2021; onderzoek aan de faculteit Architectuur, Ingenieurswetenschappen Architectuur en Stedenbouw (LOCI) en het Louvain Research Institute for Landscape, Architecture and Built Environment (LAB) in samenwerking met studenten, docenten en onderzoekers, onder meer de hoogleraren Nele De Raedt en David Vanderburgh. Het project wil tijdens de uitvoering en de installatie van het werk wetenschappelijke hypothesen in het academische onderzoek aftoetsen, het reflectieve proces op gang brengen, de vraagstelling uitdiepen en de artistieke en wetenschappelijke kruisbestuiving bevorderen.

Eva L'Hoest (La Vita Humana. Don’t Feed the Birds) UCLouvain, van juni 2021 tot maart 2022; onderzoek in samenwerking met studenten en hoogleraren in de vakgebieden Griekse en Romeinse filologie, geschiedenis en archeologie, met onder meer de hoogleraren Charles Doyen, Marco Cavalieri, Jan Driessen, Charlotte Langohr en Françoise Van Haeperen. Vertrekkende van La Vita Humana, de film die ze momenteel maakt rond netwerken van visuele relaties tussen de abstracte mechanismen van beursspeculatie en het waarnemen van de auspiciën in de oudheid, zal Eva L'Hoest een samenwerking opzetten met de wetenschappers. Het doel: vanuit een artistieke invalshoek een nieuw licht werpen op hun praktijken, een raakvlak zoeken en hun respectieve disciplines verruimen.

© Foto : Silvia Cappellari

Wanneer?

Tussen april en september 2021

contact?

mediation@poleculturel.be

Workshops

Met een aantal kunstenaars van MAGMA

Een aantal kunstenaars die deelnemen aan de tentoonstelling zullen tussen 16 september en 28 november drie uur durende workshops geven voor het publiek. Vooraf reserveren. Kijk voor een update over de workshops regelmatig op de pagina « Nieuws ».

© Foto : Silvia Cappellari

Wanneer?

16 september tot 28 november

Waar?
Zie Nieuws

contact?

mediation@poleculturel.be

Déplacer les Échos


David de Tscharner

Échos is de naam die David de Tscharner geeft aan zijn sculpturen, die hij maakt van alledaagse gerecycleerde en getransformeerde objecten. In het kader van MAGMA mocht hij een werk tot stand brengen in een ondergrondse parkeergarage, waar hij kan beschikken over een reeks 'échos' die de bezoekers zullen kunnen verplaatsen: wielen, bolvormige objecten, skateboards enz. Jongeren die aan deze workshop willen deelnemen, moeten bereid zijn om actief mee te helpen aan het vervaardigen van de werken en een initiatiesessie volgen in het verwerken van materialen als hout, pvc, karton en polystyreen. In deze praktische benadering zal de logische samenhang tussen constructie, koppeling, beweging en ruimtelijkheid aan bod komen.

Deze workshop wordt georganiseerd door de Ateliers d'art de la Baraque, in samenwerking met Chez Zelle.

Wanneer?

5 tot 9 juli 2021

Waar?

Ateliers d'art de la Baraque
Louvain-la-Neuve
https://www.ateliers-la-baraque.be/

contact?

mediation@poleculturel.be

Magma Workshop - Ateliers d'art de la baraque

Sculpture en mouvement
Vier dagen van creatie - van beeldhouwen tot het maken van een videoclip - gebaseerd op het universum van de kunstenaar David de Tscharner. Een cursus om miniatuur mobiele sculpturen te maken die de tieners onder het oog van de camera's in beweging zullen zetten.
Wanneer :
2 tot 5 november 2021

Zien de resultaten.

Les 1001 métamorphoses du monde
In een week het ritme van metamorfosen onder de knie krijgen. De bewegingen van deze natuurlijke fenomenen deconstrueren, hertekenen, nabootsen en heruitvinden. Deze workshop voor kinderen van 3 tot 5 jaar situeert zich tussen beweging en plastische kunst. De workshop voor 6- tot 11-jarigen staat in het teken van plastische en visuele kunst.
Wanneer : 16 tot 20 august 2021

Wanneer?

Tijdens de schoolvakanties

Waar?

Ateliers d'art de la Baraque
Louvain-la-Neuve

contact?

animation@ateliers-la-baraque.be

Institut des Arts de Diffusion

Studenten Drama van het Institut des Arts de Diffusion vertolken langs het parcours van de tentoonstelling werken van de triënnale.

Zien de resultaten

Wanneer?

23 november | 10 tot 12 uur

Waar?

Parking des Sciences en Musée L

contact?

mediation@poleculturel.be